DNCE - Cake By The Ocean
Wieczory są już coraz dłuższe, dlatego też większość z nas decyduje się na spędzanie ich w domu razem z bliskimi i znajomi. Dzisiaj pokażemy Wam, co można przygotować, aby zadziwić ich podczas spotkania, a jednocześnie przyrządzanie dania nie zajmie nam wiele czasu. Przygotowałyśmy dla Was propozycję podania cukinii, aby nie była tylko dodatkiem, ale głównym bohaterem naszego dania.
STUFFED COURGETTE
FASZEROWANA CUKINIA
Składniki:
- 2 cukinie (najlepiej proste, aby było łatwo je przekroić)
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 5 pieczarek
- 40 dag mięsa mielonego z indyka
- 15 dag żółtego sera w kostce
- olej
Przyprawy:
- przyprawa kebab-gyros
- tymianek
- oregano
- papryka słodka
- kolendra
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mięso
mielone usmaż na rozgrzanym oleju i dodaj przyprawę kebab-gyros. Smaż na wolnym
ogniu. W tym czasie pokrój pieczarki, marchewkę oraz paprykę. Kiedy zauważysz,
że mięso jest już wystarczająco usmażone dodaj do niego warzywa i resztę
przypraw według uznania, nałóż przykrywkę na patelnię.
Połóż papier do pieczenia na blasze. Przekrój cukinię na pół i wydrąż z niej środek, aby utworzyć miejsce na farsz. Najlepiej zrobić to delikatnie łyżką, aby jej nie połamać. Posmaruj ją olejem z obu stron, a następnie nałóż przygotowane warzywa z mięsem. Tak przygotowaną cukinię włóż do piekarnika. W czasie jej pieczenia zetrzyj ser na największych oczkach. Jeśli cukinia jest już wystarczająco miękka wyjmij ją i posyp wcześniej startym serem. Wrzuć cukinię na chwilę do piekarnika, aby ser mógł się rozpuścić.
Wyciągnij cukinię z piekarnika i podaj swoim gościom! Przygotowałyśmy dla Was propozycje jej podania.
Mamy nadzieję, że spróbujecie ją zrobić i przepis przypadnie Wam do gustu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz