The XX - Intro
Dzisiaj rozpoczynamy nowy cykl postów, w których będziemy dzielić się z
Wami naszymi kulinarnymi pomysłami. Pokażemy, że gotowanie może być przyjemne i
proste, a do przygotowania pysznego dania nie potrzeba nam wielkich
umiejętności. W naszych przepisach dokładanie opiszemy cykl przygotowań, aby
nawet osoby początkujące odnalazły coś dla siebie. Tak więc ZACZYNAJMY!
SPRING PASTA WITH VEGETABLES
WIOSENNY MAKARON Z WARZYWAMI
Składniki (porcja dla 4 osób):
- makaron tagliatelle z czosnkiem
niedźwiedzim,
- średnia pierś z indyka,
- mała cukinia,
- 6-7 pieczarek,
- 2 marchewki,
- połowa czerwonej papryki,
- czosnek,
- mały koncentrat pomidorowy,
- sos sojowy ciemny,
- sos chilli,
- olej,
- łyżeczka cukru.
Przyprawy:
- przyprawa kebab-gyros,
- tymianek,
- papryka słodka,
- oregano.
Sposób przygotowania:
Pokrój pierś z indyka w kostkę, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju,
posyp ją solidnie przyprawą kebab-gyros. Podczas smażenia przygotuj w misce
marynatę do warzyw. Wlej olej (ok. 4-5 łyżek) do miski, wsyp tymianek, paprykę
słodką, oregano oraz 4 ząbki czosnku wcześniej przeciśnięte przez praskę.
Wymieszaj.
Pokrój cukinię, pieczarki, marchewki (aby stworzyć paski z marchewki
widoczne na zdjęciu poniżej użyłyśmy nożyka do obierania warzyw), paprykę, a
następnie wrzuć do miski z marynatą. Mieszaj, dopóki wszystkie warzywa nie będą
pokryte przyprawami. Jeżeli Twoja pierś z indyka jest już usmażona, dorzuć do
niej warzywa oraz pozostałości po marynacie. Wymieszaj, dodaj 1,5 szklanki wody, a następnie przykryj, aby podusić całość przez 3-5 minut.
Wstaw wodę na
makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Pokrój 2-3 ząbki
czosnku i dodaj do sosu. Później dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
łyżeczkę sosu sojowego ciemnego, a także łyżeczkę cukru. Zamieszaj i przykryj
na 2-3 minuty. Kiedy makaron już się ugotuje i odcedzisz go, a nasz sos stanie
się pomidorowy, możesz zacząć nakładać danie na talerze. Do dekoracji użyłyśmy
liści bazylii.
SMACZNEGO!!!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ciekawe jak by wyszła wersja wegetariańska :)
OdpowiedzUsuńAleż to smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń